Normandie och Bretagne

Vi stannade ett par nätter i Boulogne-sur-Mer och promenerade runt i staden. Staden är gammal och var en av Romerska rikets viktigaste hamnstäder. Här finns en gammal stadskärna med en ringmur från början av 1200-talet som vi gick runt på. Innanför murarna finns även mysiga små restauranger och caféer. Den nyare stadsdelen är inte lika mysig men ändå kul att gå runt och kolla in. Vi gick till den långa stranden och eftersom det var lågvatten var den enormt bred. Vi hade ätit en sen frukost och tänkte att vi istället för lunch skulle äta en tidig middag. Efter besöket på stranden så kände vi att det var dags för mat. Vi gick tillbaka till torget med de mysiga restaurangerna men upptäckte då att alla var stängda och öppnade igen klockan 19. Vi hade missat att det mesta stänger på eftermiddagarna. Jocke som behöver mat kontinuerligt för att inte bli grinig började närma sig den kritiska gränsen. Vi hittade en öppen delikatessbutik och det blev till slut en god middag i den soliga sittbrunnen.

Dagen därpå fick vi en fin segling till Dieppe där vi fick en bra plats inne i staden. Dieppe är en trevlig liten stad som ligger vid branta vita kalkstensklippor och som därför kallas Alabasterkusten. Vi promenerade runt och gick upp till den gamla borgen som ligger ovanför staden. Härifrån har man en fin utsikt över staden och kalkstensklipporna.

Det var tidig morgon när vi lämnade Dieppe. Solen lyste på de vita kalkstensklipporna och färgade dem röda. Havet var dock blankt som en spegel och prognosen lovade ingen vind på flera dagar så det var bara att gå för motor de dryga 100 distansen till Cherbourg. Några delfiner kom och gladde oss på vägen. De var de första som vi har sett på denna resa så det blev desto roligare när de kom på besök. I Cherbourg fick vi lägga oss på en väntponton mitt i hamnen för det fanns inga stora platser lediga. Vi kom ju fram på kvällen så det var ok, vi skulle ju ändå gå och lägga oss rätt snart. Dagen efter funderade vi på att segla vidare men beslöt att ta sovmorgon och stanna kvar. Ett bra beslut visade det sig för staden som såg rätt tråkig ut ifrån hamnen var ganska trevlig när vi promenerade runt och så småningom satte oss vid ett café, tog en öl och kollade på folklivet.

Nu var det Guernsey som lockade. Den lilla ön som ligger mitt i havet mellan England och Frankrike är en brittisk kronbesittning och lyder under drottning Elisabeth II men ingår inte i Storbritannien. Här måste man klarera in eftersom ön inte ingår i EU och dom vill därför att man hissar flagga Q när man anländer. För att komma hit norrifrån måste man planera sin färd noga så att man passerar Alderney race (sundet mellan Normandie och ön Alderney) med gynnsamma tidvattenströmmar. Strömmarna här kan nå upp till 12 knop och har man då vind och vågor emot sig uppstår en kaotisk sjö som är direkt farlig att vara i. Vi hade lugnt väder men man märker ändå vilka krafter som finns där. Brytande sjö uppstår på ett annars lugnt hav och virvlar som drar i båten uppstår när den starka strömmen möter en uppgrundning på botten. Väl framme fick vi en bra plats och gick för att utforska staden St Peter Port. När vi kom tillbaka till båten hade hamnen fyllts på, så nu låg det båtar fyra i bredd.

Dagen efter tog vi fram våra små cyklar och cyklade runt den norra delen av ön. Det var varmt och soligt men en skön sval vind kom utifrån havet. Vi cyklade förbi stränder och små fiskebyar. Överallt är det rent och välhållet och förmodligen har invånarna här det ganska bra.

IMG_2518
Cykeltur på Guernsey

Saint-Malo i Bretagne var vår nästa destination. Vi startade från St Peter Port vid elvatiden för att ha strömmen med oss hela vägen. Det blev en jättefin seglingsdag med bra vind och vi seglade in mot Saint-Malo med elva knops fart. Efter slussning in i Bassin Vauban så fick vi en plats längs kajen nedanför den stora ringmuren. I ljuset från den nedgående solen promenerade vi uppe på 1100-talsmurarna. Vi gick in till torget där hundratals människor hade samlats för att titta på semifinalen i fotbolls-VM. Frankrike vann matchen mot Belgien och firandet pågick hela natten. Staden bombades nästan helt sönder av de allierade under andra världskriget. En del äldre hus finns kvar men övriga har byggts upp i gammal stil. Intro Muros, som den gamla staden kallas är en av Europas restaurangtätaste städer. Här ligger brasserier vägg i vägg med creperier och glassbarer trängs med övriga butiker i en härlig blandning. Vi åt bara lunch ute, middag handlade vi i fiskaffären. Det blev en stor spindelkrabba och ostron. Krabban fanns i ett akvarium och de kokade den medan vi promenerade runt på stan. När vi hämtade maten var krabban fortfarande varm. 16 euro kostade kalaset vilket kändes billigt. Staden är mycket väl värd ett besök om man är i trakten.

I delar av Bretagne är höjdskillnaden 10-12 meter mellan hög- och lågvatten. Att navigera här innebär såklart att man måste ha koll på djupet men framförallt att man måste planera sin färd. Man kan inte komma in eller ut ur vissa hamnar när man vill utan måste vänta på högvattnet som infinner sig två gånger per dygn. Hamnarna är även ganska grunda och en del torkar ut helt när det är lågvatten eller kan bara besökas av båtar med mindre djupgående än vår. En del har en tröskel, cill, som behåller vattennivån inne i hamnen på ett visst djup. Det gör att antalet hamnar som vi kan angöra är få.

Roscoff är en djup hamn och vi gick dit ifrån Saint-Malo. Vi kom fram på eftermiddagen och hann ta en promenad in till stan. Vi hade inga större förväntningar utan hade bara tänkt att övernatta i marinan men vi fann en liten idyllisk by. På kvällen grillade vi en cote du boeuf som vi hade köpt i en köttbutik. Vilken skillnad mot det kött man köper hemma i affären.

Dagen efter fortsatte vi, runt Bretagnes norra udde, till Camaret-sur-Mer. Området längst ut på Bretagne heter Finistère vilket ungefär betyder slutet av jorden och det var väl det som de trodde för länge sedan.

DSC_2772
Dimma utanför Finistère

Här fick vi dimma under någon timma så att radarn fick jobba. Vi stannade i Camaret i några dagar. Första kvällen vakade man in nationaldagen och bjöd på ett fantastiskt fyrverkeri över staden. Dagen efter tog vi cyklarna och gav oss ut på tur. Bland annat cyklade vi ut på Pointe de Pen-hir som är en udde söder om Camaret. Här uppe är vyerna hisnande. Udden som varit befäst med kanoner under kriget är nu ett vackert friluftsområde. Ljungen blommade i lila och klipporna var dramatiskt branta rakt ner i havet. Häruppifrån såg vi ner på en fin strand där det låg ett antal båtar ankrade utanför och bestämde oss för att ta båten dit nästa dag. Vi ankrade en bit utanför stranden på ett djup som vi räknade med skulle räcka till. Skillnaden mellan hög- och lågvatten var denna dag 7 meter. Det gäller att räkna rätt så att man inte vaknar av att båten ligger på sidan i sanden. Vi solade och badade och på kvällen hörde vi jublet ifrån land när Frankrike vann VM-finalen.

Nu är vi i södra Bretagne men mer om det så småningom.

8 reaktioner till “Normandie och Bretagne

  1. Härlig läsning, , känns nästan som man är ute o långseglar själv när man läser o kollar dom fina bilderna
    Tummen upp// Lasse

    Gillad av 1 person

  2. Lennart Granlöf 18 juli, 2018 — 10:30

    Härligt!
    Nu är det bara att luta sig tillbaks och vara med på er seglats utan att behöva anstränga sig. Vilken rapport – jag känner till och med smaken av krabba, för att inte tala om vinet.
    Önskar er allt gott på er fortsatta färd
    Lennart – fd Stockholms BF

    Gillad av 1 person

    1. Hej Lennart, kul att du hittat vår sida. Tack för kommentaren och ha en fortsatt trevlig sommar.

      Gilla

  3. Heidi Hansdotter 18 juli, 2018 — 13:05

    Härliga bilder och upplevelser! En fråga: hur klarar de torrlagda båtarna sig när de står med kölen i sanden? Riskerar de inte att få paj på kölinfästningen om det börjar blåsa och båten börjar röra på sig? Det ser lite läskigt ut😱😀

    Gillad av 1 person

    1. Hej, Den blå båten har dubbla kölar och är gjord för att stå på botten. Den vita har monterat stöttor så att den inte ska välta. Kölinfästningen är stabil på den typen av båt. Kanske värre för racigare båtar men de lämnas aldrig sådär 😀. Man kan också fendra av mot kajen och stå kvar mot den när vattnet försvinner men det har vi inte vågat prova och kommer nog aldrig att göra heller 😁

      Gilla

  4. Anders Drakes 19 juli, 2018 — 12:58

    Hej på er!
    Fantastiskt att få möjligenen att följa er resa på detta sett. På senare år har jag med allt oftare använt det något modifierade uttrycker ” man lär så länge man har elever”. Men här är jag tillbaks i skolbänken som elev igen. Och i väntan på era veckorapporter så brukar jag själv med hjälp av er my.yb.tl/SailingBliss och den där Google göra lite nerslag vid era hamnar efter vägen. Ser redan fram mot nästa rapport, nu när ni möjligen vad jag kan se tagit sikte på Le Palais . // Drak Anders

    Gilla

  5. Hej barnen????
    Hemma i v är det 30+30 gr ute o inne. Vattning o räkning sen åter till V. Hej då krabban, den var nog så god.
    Segla lugnt hälsar Elephanten o Guldlock

    Gilla

Lämna en kommentar