Över Nordsjön

Vi startade från Fox’s vid soluppgången lördag den 24 mars med sikte på Lowestoft. Det var engelskt disigt och lite råkallt men med overallerna på och ett gott humur var det kul att komma ut på sjön igen. Vi hade tidvattnet med oss ut ur River Orwell och när vi passerade Felixstowe förundrades vi över hur stora containerfartygen är. Felixstowe är Englands största containerhamn och när vi passerade låg det fyra stora fartyg inne för lossning. Det största var nästan 400 meter långt och tar nästan 20 000 containrar (MSC pegasus klass) Här får man inte gå i farleden och vi småbåtar är hänvisade att hålla oss utanför farledsprickarna. Tyvärr blåste det inte mycket utan vi fick gå för motor till Lowestoft. Lowestoft är Englands ostligaste stad. Staden är en badort som lever upp på sommaren och nu i mars händer inte mycket. Det mesta kretsar kring offshoreverksamhet på olje- och gasfälten med båtar som åker fram och tillbaka ut till plattformarna med folk och förnödenheter.

Vi la till vid den enda marinan som finns, den kungliga yachtklubben. Här får man inte ha jeans eller keps på sig i matsalen men stället är rätt sunkigt med svenska mått mätt. De hissade den svenska flaggan varje dag som vi var där och det var ju kul att bli uppmärksammad.

Vi stannade här en dag och kollade in omgivningarna. Det finns en riktigt lång strand med finkornig sand. Som i ett timglas. Längs stranden finns hundratals badhytter.

Vi tvättade båten ren från smuts och fågelskit. Det är måsar i tusentals och Jocke blev av med en macka som han gick och åt på då en mås plötsligt dök ner och snodde den ur handen. Båtarna runt omkring på marinan ser hemska ut av all fågelskit.

57613B25-5C8D-49A6-B3DB-D7E309297E32

På måndagen gick vi upp halv tre för att segla över Nordsjön till Den Helder i Holland. Det är en resa på ca 120 nm och eftersom vi ville komma fram medan det var dagsljus så startade vi kl tre. De första timmarna var det kolsvart och vi såg bara lanternorna ifrån fartygen som passerade. Med vår nya värmekamera som sitter i masten kan man se ³de närmsta kilometrarna runt omkring sig och det var kul att se hur bra det faktiskt funkar. Annars är det radar och AIS som gäller för att hålla kollatrafiken runt omkring. När det ljusnade upptäckte vi att vår båt hade blivit bombad av en eller flera måsar, så det var bara att skura en gång till.

DAEF93A1-6C95-469C-A848-794B000E922C

Vi försökte att segla ett tag men det blåste för lite så vi fick gå för motor. Vi seglade någon timme till lite senare men fick ge upp pga. av att det var för svag vind. Men så till slut kom vinden och under de sista timmarna in till Den Helder fick vi en härlig segling med gennaker i solen. Det var faktiskt riktigt varmt och Jocke slumrade till på akterdäck. Tyvärr intelänge för den Holländska kustbevakningen flög förbi och anropade ossvhf:en. De ställde frågor om var vi kom ifrån och vilka vi var osv. och till slut var de nöjda och flög iväg.

 


En reaktion till “Över Nordsjön

  1. Tack för info. Talade med P nyss, här mulet och på nollan, hoppas det fixar sig bra med resan hem.
    IoA

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close