Från Nordsjön till Östersjön

 

58086AF8-AA84-4E22-8760-FCFCE3848F44Vi kom fram till Den Helder efter 16 timmar, strax efter att solen hade gått ner. Det var skönt att vi hade haft kontakt med hamnkaptenen via mail, så att vi visste var vi skulle lägga oss. Dagen efter gick vi runt på stan. Den Helder är bas för den Holländska flottan och det låg många fartyg inne i hamn. Holland har säkert en större flotta än Sverige fast det är ett mycket mindre land. Det finns också ett stort marinmuseum. Vi strosade runt och kollade in staden, åt lunch på en trevlig restaurang och kollade lite shopping. På eftermiddagen började det att regna så vi drog oss tillbaka mot båten via en strandpromenad. Längs hela kusten har man byggt vallar för att skydda landet mot havet och där finns promenad/cykelväg. När vi kom tillbaka var det fullt med gummijollar i hamnen. Det var marinens nyintagna som övade på att köra båt, att lägga till mm. I varje jolle satt 3-4 personer som turades om. Det såg rätt lustigt ut.

 

Vi lämnade Den Helder vid soluppgången och ställde kursen mot Borkum som ligger i Tyskland. En segling på knappt 100nm. Men någon segling blev det inte mycket av för vinden var svag och kom akterifrån. Efter att ha provad med spinnaker mm så gav vi upp och det blev motorgång. Då och då kom det starar och andra fåglar som vill åka med ett tag. Detta är rätt trafikerade farvatten och en del fartyg är verkligen fula. Men de är säkert bra på annat. På slutet hade vi hjälp av strömmen som gav oss ett par extra knop och vi loggade drygt 10 knop. På kvällen började det regna och det var skönt att lägga till och gå ner i den varma ruffen. En dansk i en motorbåt bjöd in oss på fika men vi var för trötta och tackade nej. Det blev kex, ostar och ett glas vin istället och sedan somnade man som en stock.

 

 


De regniga vädret höll i sig även morgonen efter när vi som vanligt gick iväg vid soluppgång. Målet för dagen var Cuxhaven även denna sträcka knappa 100 nm. Vi hade bra hjälp av strömmen på förmiddagen men när man går i 12 timmar så kommer man under färden att ha strömmen från båda håll. Så när vi kom till Elbes mynning och skulle in mot Cuxhaven så var det motströms. Inte lika mycket som förra gången vi gick här, då loggade vi 7,8 knop på loggen men farten över grund på gps:en var som lägst nere på 2 knop. Det vill säga nästan 5 knops ström. Nu var strömmen ca 2,5 knop som mest. Tråkigt är det i alla fall. Även den dagen kom vi in efter solnedgång men vi hade fått kontakt med hamnkaptenen och visste var vi kunde lägga oss.

D07E6161-E9EA-493B-A962-91B901EFDA58

Dagen efter promenerade vi runt men eftersom det var söndag var alla affärer stängda. Cuxhaven är en av Tysklands största fiskehamnar och vi åt god fisk till lunch i en fiskhall. På eftermiddagen var planen att vi skulle gå med strömmen in till Brunsbüttel och slussa in och lägga oss i marinan där. En bra plan men tyvärr hade jag (Jocke) kollat fel och det var motström hela vägen dit. Resan som skulle tagit 1,5 timmar tog istället 4 timmar och solen hade återigen gått ner när vi väl var inslussade och hade lagt till. Vi fick lägga till vid en bunkringsstation och vi passade på att fylla upp tanken. Samtidigt kom det ett stort lastfartyg som också skulle tanka. Vi tankade 550 liter, lastfartyget tankade 75 000 liter.

Kanalen var färdig 1895 och förkortar resan till Östersjön med ca 280 nm.
Kielkanalen är ca 53 nm lång så vi kunde kosta på oss en sovmorgon till åtta. Vår marschfart är knappt åtta knop så vi hade ganska gott om tid och såg fram emot en tidig middag i hamn. Det blev en kall dag. Noll grader i luften och motvind är inte en skön kombination. När vi var framme i andra ändan visade det sig att ett fartyg för någon tid sedan kört in i en av slussportarna så det var bara den ena slussen som var öppen. Detta resulterade i en väntetid för oss fritidsbåtar. Vi fick vänta i tre timmar innan det var vår tur och innan vi hade lagt till vid den närmsta kajen så var klockan i alla fall åtta och solen hade gått ner. Dessutom regnade det snöblandat regn. Efter en sen middag somnade vi gott i den varma hytten.

5 reaktioner till “Från Nordsjön till Östersjön

 1. Coola ni är! Syns snart 😁💪

  Gillad av 1 person

 2. Ser nästan ut som här i Piteå!

  Gillad av 1 person

 3. Heidi Hansdotter 5 april, 2018 — 20:45

  Så härligt att få följa er! Riktiga coolingar är ni👍👏

  Gillad av 1 person

 4. Idag torsdag mulet här i sthlm + 4 gr. Garcia Slår 13 slag på ett par 5 hål oj oj. Lycka till mot V . A o I

  Gillad av 1 person

 5. Lena Öhrqvist 5 april, 2018 — 22:58

  Vilka kämpar ni är. Hoppas på bra vind framöver och kanske lite värme också. 🤗🤗

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close