Hemma i Östersjön igen

Efter att vi slussat ut ur Kielkanalen förtöjde vi vid Tiessenkaj i Holtenau för natten. När klockan ringde var klockan sex och när vi tittade ut trodde vi inte att det var sant. Regnet hade på natten övergått i snö så det var vitt på marken och vi fick skrapa rutorna på sprayhooden.

 

När vi lagt ut från kaj och kommit några hundra meter så började motorn att varna för hög temperatur. Vi fick snabbt stänga av och rulla ut seglen och sedan var det bara att kryssa ut ur Kielfjorden. Efter att ha undvikit alla lastfartyg och färjor som ska in och ut till Kiel så kunde vi konstatera att motorn kokat förmodligen av en ispropp och vi fyllde på kylvätska. Vi provstartade motorn och det funkade. Det snöade och var kallt men vinden kom ifrån rätt håll så att vi hade en fin halvvind som gav bra fart mot Gedser. Framme i Gedser, när vi var på väg för motor in i hamn, så började motorn att larma igen. Suck! Vi fick segla in mot hamnpiren och sedan sakta för tomgång köra in till kaj. Hamnkaptenen tog emot oss. Det var mycket snö på bryggan och han berättade att det under natten snöat ca 2 dm. Väldigt ovanligt i april sa han. Vi hann gå till affären och handla lite mat. Efter middagen kollade Jocke motorn igen och vi satte in värmare både i maskinrummet och under durken så att det inte skulle kunna frysa. Motorn provkördes en stund vid bryggan och allt verkade vara bra.
Efter en middag med rökt hälleflundra som vi köpt i Cuxhaven, ett glas vin och som avslutning en Irish coffee så somnade vi gott. När man är ute och seglar i 10-12 timmar så tar kylan och blåsten verkligen på krafterna.

 

Dagen efter var vi återigen uppe med tuppen och kastade loss ifrån bryggan när det började att ljusna. Vårt mål var Simrishamn drygt 100 nm bort. I leden ut från hamnen så börjar motorn återigen att larma och vi fick börja att segla. Nu börjar vi misstänka att det är något annat fel än en ispropp. Jocke kollar impellern som ser bra ut förutom att ett par blad har vänt sig åt fel håll, kan det vara felet? Impellern sitter hårt och är svår att få ut (och i) utan hjälp av rätt verktyg så vi beslutar att inte göra detta ute på havet utan gå till Ystad istället. Ystad är en större stad och borde ha ett större utbud av reservdelar mm. Ute till havs har vi ingen mobiltäckning så det fanns ingen möjlighet att kolla upp lämpliga ställen. Vi har bra vind och seglar med gennaker i relativt bra fart mot Sverige. På eftermiddagen avtar vinden. Vi har dock inget annat val än att segla så på slutet gled vi sakta fram och tog ner gennakern vid hamninloppet vid 22-tiden och puttrade sakta in till bryggan. Vi fick tillfälle att använda den nya Flir-värmekameran som monterats under vintern. Med den ser man pirer och bryggor bra fast det är mörkt. Väl förtöjda vid bryggan provade vi att varva upp motorn ett tag för att prova och det funkade utmärkt. Så konstigt. På morgonen efter ringer Jocke till en Yanmarverkstad som vi fått tips av ifrån en kompis som hjälpt oss. Naturligtvis är det så att i Ystad finns ingen verkstad men hade vi gått till Simrishamn så hade det funnits en närmare. Thomas på Skillinge Snickeri och Varv sätter sig då i bilen och beväpnad med impeller och verktyg anländer han någon timme senare. Impeller byts och sjövattenfilter rengörs. Efter det så provkör vi motorn igen med hårdare belastning och den larmar fortfarande. Han tar då med sig värmeväxlaren till verkstaden för rengöring och skulle skicka en kille på morgonen efter för att återmontera och fortsätta felsökningen.

 

Vi tar en sväng på stan men det är ruggigt, rått och kallt så vi går tillbaks till den varma båten. Vi hann i alla fall få i oss en pizza. När vi åt frukost dagen efter så knackade det på båten och mekanikern var tillbaka med värmeväxlaren. Den var ren och fin invändigt så felet låg inte där. Han återmonterade och fyllde upp kylsystemet. Då upptäckte han att det var väldigt lite kylvätska in motorn. När jag (Jocke) fyllde på kylvätska efter att motorn kokat i Kiel, så fyllde jag på i expansionskärlet till angiven nivå men han förklarade att det inte räcker. Man måste fylla på i toppen av motorn. När vi sedan provkörde så hittade han en slang som var sprucken lite grann. När vi fixat det så fungerade motorn toppen igen. Slutsatsen är att det förmodligen var en ispropp i Kiel som var orsaken till det första larmet och den spruckna slangen, sedan fyllde vi på med för lite kylvätska och det orsakade de andra larmen. Det fungerade vid bryggan men när motorn belastades hårdare räckte inte kylvätskan till. Det bästa är att man har lärt sig en hel del.

När motorn var fixad så kastade vi loss direkt efter att reparatören gått. Planen var att ta oss närmare Stockholm. Solen sken och när vi rundade Sandhammaren fick vi plattläns. Med saxade segel och med solen rakt in i sittbrunnen blev det en härlig segling över Hanöbukten. Enligt väderprognosen skulle det inte bli så mycket vind innanför Öland så vi beslöt att segla över natten och gå till Visby alternativt direkt hem. Vi hade hört på nyheterna att den ryska flottan skulle ha övning mellan Utklippan och Bornholm och bl a skjuta robotar. Vi hörde dovt muller vid några tillfällen som troligtvis var från dessa. Cecilia tog första nattpasset och såg vid ett tillfälle ljussken ute till havs som kanske var en robot. Vinden hade mojnat och vi gick för motor (som nu fungerade perfekt). Det är riktigt mörkt på nätterna när det är mulet och ingen måne så det är skönt att ha bra hjälpmedel som AIS och radar för man ser inte många meter. Jocke blev väckt halv tre och vid gryningen kunde han rulla ut seglen och börja segla igen.

 

Framme i Visby var det tomt i gästhamnen så när som på en finsk båt. Han kom och hälsade efter en stund och det visade sig att även hans båt hette Bliss. Hur stora är oddsen? Vi bjöd naturligtvis in den finska ensamseglaren på en GT. Han har seglat ifrån Frankrike och är på väg hem till Helsingfors. När vi satt och pratade sladdade kustbevakningen in. De hade följt en båt som hette Bliss via AIS på sin dator och när de kom till hamnen så fanns det två stycken. De skulle kolla pass mm men när de hörde att vi varit i Ystad innan så blev det ingen koll utan vi pratade världsomsegling mm. Men någon GT ville de inte ha. Fast egentligen ville de det sa de, men fick inte. Efter en god jerk chicken à la Cecilienne somnade vi återigen in mycket gott.

 

Klockan halv sex vaknade vi av att linorna knirrade och att båten låg och ryckte i förtöjningarna så det var bara att ta på sig och gå upp i den kyliga vinden. Det som skulle vara en nordvästlig kuling hade blivit sydvästlig istället. Vid sydvästlig vind går vågorna rakt in i Visby hamn och sjön i hamnbassängen hävde ordentligt. Efter att ha justerat och kompletterat förtöjningarna kröp vi till kojs igen men det var omöjligt att somna om då båten rycker och slänger hit och dit. När vi lagade frukost så ryckte det vid ett tillfälle till så mycket att äggkastrullen åkte av plattan. Man höll på att ramla omkull ibland. Mitt på dagen hade det lugnat sig så pass mycket att vi vågade gå iväg på en promenad i Visby. På kvällen njöt vi av en god middag på Österdahls Brygga.

 

Dagen efter var det på dagen två veckor efter att vi lämnade Ipswich. Vi hade ställt klockan på 5:30, klädde på oss och puttrade ut ur hamnen. Vi åt frukost under gång, solen sken och motorn fungerade alldeles utmärkt. Tyvärr blåste det återigen för lite så det blev motorgång hela vägen. Vi fick rapporter om att isen ännu låg på Baggensfjärden så vi gick till Nynäshamn och får fortsätta hem till vår bryggplats när isen har gått.

3 reaktioner till “Hemma i Östersjön igen

 1. PHU!!!
  Vilken trevlig resa. Skönt att vara hemma, men snart bär det av igen. Guldlock följer varje våg NI tar. Ystad är en mycket fin sommarstad.
  Hälsar IoA

  Gillad av 1 person

 2. Var inte båten containerförstärkt? Då är väl lite is på Baggensfjärden ingen match :), härliga bilder och sköna berättelser TACK för att vi får dela dem med er/Janne

  Gillad av 1 person

 3. Hej på er. Jättekul läsning. Ni är fantastiska och ni gör alldeles rätt att vänta på att isen skall försvinna på Baggen. (säger en gammal isbrytarskeppare)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close