Östersjön och Nordsjön

Efter att vi vinkat av alla vid bryggan styrde vi ut till havs. Vi ville ta oss ner till Frankrike relativt fort för att sedan kunna ta det lite lugnare och hinna se Normandie och Bretagne ordentligt. När vi passerat Hävringe såg vi på skärmen att OSK-båtarna Glittra och Inalou 2 kom ut ur skärgården en bit norr om oss. Vi var med i Oceanseglingsklubbens avseglargrupp tillsammans. Vi ropade upp på vhf:en och pratade med dem en stund. Deras plan var att gå till Kalmar. Vi valde att gå utanför Öland. Anledningen till det är att det är mindre trafik utanför och inte så många sjömärken mm att hålla reda på. Tyvärr blåste det nästan ingenting så vi fick gå för motor. Den svaga vinden höll i sig men på morgonen när vi närmade oss Ölands norra udde började det att blåsa litegrann snett bakifrån. Vi hissade storsegel och gennaker. Solen sken och trots att det blåste cirka 5 m/s var havet nästan spegelblankt. Det är en märklig känsla att tyst glida fram i 6-7 knop på ett spegelblankt hav. Att det blir så beror på att havet är kallare än luften och att det då bildas ett lager närmast vattnet dit vinden inte når. Det har ett metereologiskt namn som vi inte vet just nu. Mitt på dagen så slutade det att blåsa och det var bara att fortsätta för motor igen. Så pågick det hela vägen till Gedser i södra Danmark. Vi kunde segla ett tag och sedan blev det motorgång igen. Vid Gedser skulle vi gira västerut och då fick vi en lätt motvind. Vi valde då att gå in till Gedser för att slippa motvinden och för att få sova en natt i en stilla båt. Inne i Gedsers hamn var det vindstilla och varmt och vi firade vår första etapp med ett glas kallt rosévin.

 

Dagen efter sken solen återigen från en klarblå himmel men tyvärr var det vindstilla så det var bara att gå för motor igen. Vi passerade Fehmarn och gick in i Kielfjorden mot slussarna i Holtenau. Solen gassade och vi stod enbart i shorts och t-shirt, vilken skillnad mot när vi seglade ut härifrån för knappt tre månader sedan. Då snöade det, blåste motvind och vi hade overaller, mössor och vantar på oss. Som vanligt i Holtenau fick vi vänta på slussning. Denna gång i två timmar men när slussningen var avklarad hade vi ändå tid att hinna gå till Rendsburg. Fritidsbåtar får bara använda kanalen under dygnets ljusa tider och nu på sommaren är det fram till klockan 22 så vi hade gott om tid. Vi anlände i Rendsburg vid sjutiden. Efter middag på marinans restaurang gick vi en promenad in till staden. Rendsburg är en gammal militärstad som erövrades av svenskarna 1643 i ett krig som ledde till att Brömsebrofreden slöts. I den förhandlingen blev bland annat Jämtland och Härjedalen samt Gotland svenskt. Av detta syns inte mycket men det är en trevlig liten stadskärna. Samma kväll gick Sverige vidare i fotbolls-VM och Tyskland åkte ur så det kändes som om vi återigen är en stormakt.

När vi kom ut ur Kielkanalen så hade tidvattenströmmarna precis vänt utåt. Det blåste så att vi äntligen kunde segla igen, så med god fart satte vi kurs ut mot Elbes mynning. Som mest loggade vi 12 knop över grund men den nordliga vinden gjorde färden blöt och obekväm. När stark ström möter hård vind bildas krabb sjö. Tanken var att gå till Helgoland men när vi kom ut i Nordsjön så ångrade vi oss och styrde söderut istället. Anledningen var två, dels skulle färden bli obekväm med vinden emot så att vi skulle behöva kryssa och dels så kom vi på att vi har hört att den Holländska tullen stoppar båtar som har varit på Helgoland för där är det skattefritt. Eftersom båten är lastad med ett mindre Systembolag (vi har massa flaskor som vi fick i present samt mängder med dryck ifrån vår avseglingsfest) ville vi inte chansa och behöva tulla för dessa. Vi hade en jättefin segling hela den natten och på eftermiddagen dagen efter kom vi fram till Nederländska den Helder. Här har vi varit förut men vi behövde tanka och staden ligger ganska bra till för ett bunkerstopp. Vi träffade en annan svensk båt och pratade en stund med dem. De ska också vara ute i några år så vi kommer säkert att stöta ihop igen någonstans. Av hamnkaptenen fick vi veta att gästhamnen i Haag är stängd på grund av Volvo Ocean Race så vi fick ändra våra planer igen. Så är det ständigt att långsegla, man kommer på nya mål eller träffar andra seglare som man hänger på ett tag. Vi fick gå en kortare distans till IJmuiden istället vilket var skönt. Vi fick både sovmorgon och kom fram tidigt så vi tog våra cyklar och cyklade in till stan. Vi hittade till en fiskrestaurang och åt ostron som de fiskade upp ur ett akvarium till förrätt samt en god fiskrätt. IJmuiden stavas faktiskt med två versaler i början för de räknas som en bokstav, detta kallas för ligatur och är vanligt i nederländska. Härifrån kommer Cornelis Vreeswijk och vi såg en byst utav honom vid stranden. Det finns långa fina sandstränder här men även fast det var varmt i luften så såg det kallt ut i vattnet så vi avstod från att bada.

Nästa etapp blev lite längre. Vi seglade ca 90 distans till Zeebrugge i Belgien där vi stannade i två nätter. Återigen blev det en fantastisk segling där vi snittade 8.8 knop för hela distansen och solen sken hela tiden. Efter en god natts sömn så tog vi fram våra cyklar igen och cyklade till Brugge. Dit är det knappt två mil. Vi hamnade lite fel till en början och kom ut på en åker men efter ett tag så ordnade det upp sig och vi kom in till Brugge. Hit kan man verkligen rekommendera alla att åka, en otroligt fin gammal stadskärna, goda belgiska våfflor och inte att förglömma belgisk öl. När vi hade sett staden så cyklade vi vidare till Knokke-Heist som är en badort strax norr om Zeebrugge här åt vi moules frites till middag och sedan cyklade vi hem till båten. Under dagen hade vi totalt cyklat cirka fem mil på våra små Bromptoncyklar, de milen känns fortfarande i våra bakar.

Nu var vi klara med Belgien och satte kurs mot Boulogne-sur-Mer i Frankrike. Vi kom fram klockan 18 efter en härlig dags segling. Den nordostliga vinden på ca 10-12 m/s gav oss en fin fart med endast genuan uppe på länsen. Vi hade medströms den mesta tiden men när vi rundat Calais så fick vi strömmen emot oss. Som mest nästan tre knop ström. Så är det när man seglar längre sträckor i dessa farvatten. 6 timmar ström åt ett håll och sen 6 timmar ström åt andra hållet, varje dag år ut och år in. Tidvattnet är en konstig företeelse för oss ifrån Östersjön. Här i Boulogne är skillnaden idag ca sex meter mellan hög- och lågvatten. Om några dagar, när vi kommer ner till kanalöarna och Bretagne så kan skillnaden vara upp till 12 meter och strömmarna otroligt starka så det gäller att ha koll på vilka tider som gäller.

Vi har nu lämnat Nordsjön bakom oss och färgen på vattnet har blivit lite mer grönblå. Nu ska vi ha ett lugnare tempo och njuta av sol och nya hamnar.

F31344E8-8619-44BE-AF53-556014C54D08
Sluss in i Bassin Napoleon

När vi kom fram idag så ropade vi upp marinan på vhf:en och undrade var vi kunde lägga oss. De svarade att de inte hade någon så stor plats. Men efter lite dividerande så fixade de en plats inne i en bassäng dit vi fick slussa för att komma in. Det lönar sig att stå på sig för vi fick även rabatt på hamnavgiften för att de hade krånglat. Seglingen hit har tagit oss 9 dagar ifrån Svärdsklova och sträckan är 930 nm. Fram till Cuxhaven blev det mer än hälften av sträckan för motor men efter det har vi bara seglat. Vi tycker att det har gått bra. Visst har vi kört på och haft flera långa etapper men nu kan vi ta det lugnt och stanna längre i vissa hamnar om vi vill. I skrivande stund sitter vi och äter lite ost tillsammans med ett glas franskt rött vin. Vi är ju framme i Frankrike. Bon soir!

 

8 reaktioner till “Östersjön och Nordsjön

 1. Hej på er sailors
  Tidvatten är inte så konstigt som många tror, det beror nämligen på att kineserna jobbar sextimmars skift, när dom ena går till jobbet går dom andra hem, då ”tiltar” jorden och vattnet skvalpar = tidvatten….
  Klart som korvspad LR hur haha
  Hadetbra
  Med vänlig hälsning, Lasse Käck

  Gillad av 1 person

  1. Haha, tack för förklaringen. Nu vet vi och det känns bättre

   Gilla

 2. Men så härligt att läsa era brev, känns som man är med er på båten😃
  Längtar redan till nästa uppdatering!
  Bon voyage!
  Anita

  Gillad av 1 person

 3. Bon Voyage! Ska bli spännande att följa era äventyr. Hoppas ni känner att vi här hemma följer er, digitalt.

  Gilla

 4. Trevligt skrivet med lite kunskaps uppdatering .

  Gilla

 5. Anders Larsson 4 juli, 2018 — 21:46

  Kul att det går bra för er. Ni lyckades tydligen undvika den Hollänska kustbevakningen.
  Hur är det med rodret efter besöket i Östermarsfladen?
  Lycklig resa så hörs vi

  Gilla

 6. Lena Öhrqvist 6 juli, 2018 — 00:09

  Med allt ni redan hunnit med känns det som om ni varit iväg hur länge som. Skepp ohoj 🤗

  Gilla

 7. Man är lite avundsjuk, men i onsdags blev det segling med vedjakten Helmi från Blidö, en heldag på sjön i jobbets tjänst, hemskt att man får betalt för att njuta 🙂 så nu är lite seglingslängtan stillad. Ha det gott nu och kramar från oss på Väddö

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close