Nu är vi på väg!

Klumpen i våra halsar blir större och större när vi går runt på bryggan och kramar om de som har kommit för att vinka av oss. Klockan är tre, vi går ombord och gör loss förtöjningarna. Tårarna bränner bakom solglasögonen när vi backar ut, vänder båten och börjar att gå ut mot havet. Vi vinkar och gråter en skvätt. Vad är det som gör att man lämnar fantastiska barn, föräldrar och vänner bakom sig på en brygga? Känslorna grusar den glädje som borde finnas där. Dagen som vi har planerat för i snart fyra år har kommit. Några följer oss i sina  båtar en bit ut på Örsbaken sedan vänder de tillbaka, vi är ensamma och det går upp för oss att nu är vi på väg.

D74F59C6-2951-4D7A-BEEB-DB7B5E95E805

I Stockholm är maj 2018 den varmaste i historien. Vi är inomhus och packar ihop våra tillhörigheter i lägenheten för att den ska kunna hyras ut. Det mesta ska förvaras i källarförrådet men en del kläder mm ska med i båten. Det är inte helt lätt att bestämma vad som ska med. Förmodligen packar vi med för mycket för det är svårt att få plats i de lådor och skåp som finns ombord. Vi transporterar även en hel del reservdelar och andra bra att ha saker som vi har haft i ett förråd till båten. Vi köper sjökort till världens alla hörn (nästan) och ser till att båt och utrustning är i bra skick inför avfärden. Trots det varma och soliga vädret finner vi ingen motivation till att åka ut till någon ö och lata oss i några dagar. Det är så mycket som ska fixas och tids nog kommer vi ju att få segla så det räcker.

I början på juni flyttar vi in i båten. Det var svårt att bo i lägenheten och samtidigt göra den helt klar. Med facit i hand borde vi ha flyttat ut lite tidigare för det blev stressigt att hinna klart med det sista. Det är mer än man tror som ska göras, fixas och städas och vi höll på in i det sista. Lördagen den 16 juni hade vi bokat lokal för en avseglingsfest . Vi ville ha båten på plats bredvid festen och samtidigt skulle det helst vara centralt så vi hade letat ett tag innan vi till slut kunde boka ”Kolskjulet” på Kastellholmen. Fredagen innan lämnade vi vår bryggplats i Saltsjöbaden och gick in till kontoret i Hammarby Sjöstad för att säga hej då till alla kollegor. På väg dit skulle vi passera Baggenstäket. Det massiva högtryck som legat över Stockholm en tid hade gjort vattenståndet lågt så det var spännande att sakta gå igenom de grundaste partierna. Vi klarade det med ett par decimeter till godo men en kille på vattenskoter stannade och berättade att några timmar tidigare hade han fått hjälpa en annan båt som fastnat mitt i kanalen. Inte riktigt vad man drömmer om.

1B69265A-6AD9-429E-8B71-74AF05443EEC
Skurusundet

Festen blev precis så som vi hade tänkt oss. Många glada människor, god mat och ett härligt drag på dansgolvet till småtimmarna. Dessutom var vädret fantastiskt och natten ljum. På kvällen dagen efter kom det både åska och regn, så vi hade verkligen tur.

 

Vi vaknade sent på söndagen och efter frukost i en solig sittbrunn var det dags för vår avsegling ifrån Stockholm. Denna avsegling var inte så känslosam som den senare men det var ändå en speciell känsla att lämna Stockholms siluett bakom sig. Vi lämnade den nu tomma kajen på Kastellholmen och gick till Napoleonviken i Ingaröfjärden för att vila upp oss efter all dans och kanske även efter något glas vin.

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG
Kastellholmen

Vi skulle fira midsommar med släkten vid sommarstället på Vålarö mellan Trosa och Nyköping. På väg dit gjorde vi stopp för natten i Östermarsfladen på Nåttarö. Det var många år sedan jag (Jocke) var där, säkert tjugo och då i en mindre båt. När vi närmade oss funderade jag inte på vilken väg jag skulle ta in i fladen. Jag tog den jag brukade ta. Ett dåligt beslut. Alla vägar in norrifrån är relativt smala och den som jag tog har dessutom en sväng i mitten. På grund av detta gick vi sakta men när vi skulle svänga insåg jag att vår båt är längre än de jag hade förut och att vi kanske inte skulle få plats i svängen. Vi gick på en sten med kölen men studsade av och jag förstod att vi kommit lite i kanten av rännan varpå jag svängde. Det som händer då är att båtens akter svänger åt andra hållet och rodret gick på en annan sten och vi satt fast. Som tur var gick vi väldigt sakta men det kändes inte bra att stå på med rodret. Efter några sekunders tankeverksamhet beslöt jag att svänga båtens för tillbaka med hjälp av bogpropellern och då samtidigt ge gas. Fören svängde och då vred sig rodret så att propellerströmmen förde båtens akter tillbaka ut i rännan igen och vi var loss. Hela händelsen tog kanske en minut men det kändes som en lång tid. Efter koll senare så visade det sig att förutom skeparens ego så var inget skadat. Men det hade ju kunnat bli en väldigt trist start på vår långsegling med ett skadat roder som hade krävt att båten lyfts upp på land.

Västra inloppet till Östermarsfladen

Dagen efter vaknade vi till att vinden ven i riggen. Väderleksprognosen var ingen rolig läsning med regn och kulingvindar hela dagen. Vi beslöt dock att fortsätta vår resa mot Vålarö. Vågorna gick höga och vinden var rakt emot när vi rundade Nåttarö och gick ut i Danziger gatt. Men vi har en stark motor och på kvällen förtöjde vi vid Svärdklova brygga. Genomblåsta fick vi en efterlängtad GT och senare mat i huset av Cecilias föräldrar. På torsdagen kom barn, syskon och övrig släkt så midsommar firades på sedvanligt vis med sillunch och dans kring stången varvat med regnskurar och jordgubbstårta. Tysklands mål i sista sekund var väl det enda som satte ner humöret ett litet  tag.

A3DE5591-8344-4B59-A972-3CE8B036578B64C9B47A-2CFC-4C80-911B-A532ACF955A4

 

Nu sitter jag och filosoferar på mitt nattpass och passerar snart Ölands norra udde. Jag ser inte Öland men känner att det luktar gödsel ifrån åkrarna.  Vad är det som får oss att segla iväg och lämna den trygga vardagen i Sverige. Det är någonting som drar i oss. Viljan att besöka främmande hamnar, exotiska öar och andra hav sliter i vår själ. Vi vill byta livsstil ett tag och leva i rytm med solen och omgivningen, gå barfota i den varma sanden. Allt för länge har outlookinbjudningar och excelfiler fått styra våra liv. Nu är det vår tur att göra som de vi tidigare läst om eller sett på Youtube. Nu är vi på väg!

cropped-skacc88rmavbild-2017-11-27-kl-20-58-03.png

18 reaktioner till “Nu är vi på väg!

 1. Hej vänner!
  Tyvärr kunde vi inte vinka av er från bryggan utan har sparat våra tårar tills nu.
  Men, precis som när man lämnar sina små barn en längre tid för första gången, vet man att det kommer att gå bra. Man kommer snart in i sin nya vardag och, vet ni, när man kommer hem är barnen lika glada som när man åkte.
  Så ta nu vara på alla härliga intryck, och äventyr. Var rädda om er – vi lovar att vara glada när ni kommer hem.

  Helen och Lennart

  Gillad av 1 person

 2. Åh vad roligt. Lycka till ! Ni kommer inte att ångra er 😊😄

  Pelle i Annika från Menorca 🏝⛵️🇸🇪😀

  ____/)_____/)_______________

  Pehr Westin pehr.westin@me.com Törnrosvägen 1 181 61 Lidingö , Sweden +46 704 87 20 10

  Gillad av 1 person

 3. Heidi Hansdotter 25 juni, 2018 — 10:02

  Spännande läsning från första stund!
  Ni gör så rätt i att följa eran dröm! Kör bara kör👍⛵️⚓️

  Gillad av 1 person

 4. Robert Andersson 25 juni, 2018 — 10:12

  Väldigt fint skrivet speciellt slutet. Ni kommer att utvecklas tillsammans och få vara med om det mesta jag är glad för er skull..

  Ha det Bäst … mvh The sailor…

  Med vänlig hälsning

  Robert Andersson

  [vhlogga_mejl]
  __________________________
  Byggnadsfirman Viktor Hanson AB
  Postadress: Lumaparksvägen 7, 120 31 Stockholm
  Besöksadress: Lumaparksvägen 9, Plan 8
  Tel. 08 545 80 91, 070 545 80 333
  robert.andersson@viktorhanson.se

  Gillad av 1 person

 5. Ha en riktigt skön sommar och vinter och sommar och……lycka till med allt nu och se till att ta kloka beslut, familjen hälsar/Janne

  Gillad av 1 person

 6. UllaBella af Klercker 25 juni, 2018 — 10:39

  Ser fram emot att få följa med på er resa- dock bara via bloggen. Uppdatera ofta, var rädda om er, varandra och rodret! Kramar UB

  Gillad av 1 person

 7. Vilken rolig läsning! Kul att ni är på gång!
  Satt och hade högläsning vid matbordet ang det sista ni skrev. Viktigt att ha det perspektivet genom livet.

  Hoppas köl och roder klarar sig oskadade genom resan för er! Det är härligt med båten i vatten, inte så mycket vatten i båten!

  Skön sommar!

  Gilla

 8. Bra med stavnings hjälp … 😃…

  Pelle o Annika skulle det ju vara … inget annat …. 🙄😄

  ____/)_____/)_______________

  Pehr Westin pehr.westin@me.com Törnrosvägen 1 181 61 Lidingö , Sweden +46 704 87 20 10

  > 25 juni 2018 kl. 09:47 skrev Pehr Westin : > > Åh vad roligt. Lycka till ! Ni kommer inte att ångra er 😊😄 > > Pelle i Annika från Menorca 🏝⛵️🇸🇪😀 > > > > > > ____/)_____/)_______________ > > Pehr Westin > pehr.westin@me.com > Törnrosvägen 1 > 181 61 Lidingö , Sweden > +46 704 87 20 10 >

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja vi misstänkte det 😀

   Gilla

 9. Sussi Frånstedt 25 juni, 2018 — 11:28

  Bye bye Darlings! Jag är övertygad om att ni kommer få så mycket besök att ni hinner tröttna på alla:-), så passa på att njuta av lite stillhet när ni kan. Bamsekram

  Gilla

 10. Förstår att det känns vemodigt att vinka av familj o vänner, men det är bättre att ångra det man gjort än det man inte gjort!! Ni kommer så klart att få en fantastisk resa med många upplevelser. Särskilt tack till dig Jocke, som trots bråda dagar tog dig tid med en guidad tur i er fina Bliss.
  Önskar er allt gott med fina vindar.
  //David

  Gilla

 11. Kära vänner,
  Jag önskar er all lycka på färden och kommer att följa er noga! Jag hoppas också att det blir lika häftigt som det låter.
  Medan vi har simmat runt i ankdammen har ni fått se de stora haven och har fått upplevelser vi aldrig hade kunnat drömma om.
  Sköt om er!
  Många hälsningar
  Svante

  Gilla

 12. Mycket trevlig läsning! Stort lycka till på seglingen. Vi kanske ses?
  Många hälsningar,
  Thomas

  Gilla

 13. Gustaf (grannen) 26 juni, 2018 — 19:53

  Lycka till !! Skall bli roligt att följa Er via webben!

  Gilla

  1. Nu är det dags att plocka vinbär på busken. Kolla lite på Gotland båtarna, och åter till Vålis. Elephanten hälsar den stora kompisen och kommer på besök i Karibien för ytterligare Escort.
   Guldlock

   Gillad av 1 person

 14. Så himla avis på Er men inte bitter 🤣
  Jättelycka till på färden och hoppas ni skall få så kul.
  Ser fram emot att läsa er reseblogg framöver 😀

  Gillad av 1 person

 15. Kalle Sundholm 2 juli, 2018 — 21:42

  Kul och största möjliga lycka till! Vore kul att se dig på byggnadsföreniningen om du kommer hem någongång. Då kan vi sitta där i ett hörn med röda brallor och dra skrönor! Trevlig tur

  Gillad av 1 person

  1. Hej Kalle. Att vi inte har gjort det tidigare. Det skulle vara kul. Jag kvalificerade mig för brallorna 2012 så det är redan klart. Vi ses på Bygget någon gång när jag är hemma en sväng. /Jocke

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close