Det blir inte alltid som man har tänkt sig

Vår segling till Sal på Kap Verde tog exakt fyra dygn. Förutom den första natten så hade vi bra vind som gav oss en bra fart. De första dygnen såg vi inte en båt men den tredje dagen såg vi ett par båtar först på AIS:en och sedan långt borta vid horisonten. Däremot hade vi gott om flygfiskar. En morgon räknade vi till 28 stycken på däck. När man sitter på sitt pass, under sprayhooden i mörkret, så blir man ibland skrämd av att en flygfisk dunsar in i kapelltyget alldeles bredvid där man sitter. Största delen av tiden hade vi storen och genuan saxade med genuan utspirad med spinnakerbommen vilket var en segelsättning som funkade jättebra även när vinden ibland vred lite. Vi fiskade men blev tyvärr utan fångst denna gång.

När vi kom fram till Palmeira ankrade vi precis innan det blev mörkt. Vi lagade lite mat och gick sedan direkt och la oss för vi var trötta efter alla nattpassen. Dagen efter tog vi jollen in till byn för att klarera in. Där blev vi emottagna av tre barn som så gärna ville passa vår jolle medan vi var borta. Det fick de såklart göra och sedan visade de oss vägen till polistationen där vi skulle klarera in. Här blev vi först mottagna av tulltjänstemannen som gick igenom våra papper och sedan stämplade han våra pass när han var nöjd med allt.img_1926

Sedan skulle vi till hamnpolisen och visa samma papper en gång till men då hade han hunnit försvinna ut på byn och skulle vara tillbaka om en timme. Vi strosade runt i den lilla byn och insöp atmosfären. Tänk att vi nu har kommit ända till ett afrikanskt land. Kontrasterna är stora mot Kanarieöarna som vi nyss lämnat.img_1939 Kap Verde är ett fattigt land och är beroende av internationellt bidrag och av pengar som sänds hem av invånare som arbetar utomlands. Under 1900 talet drabbades landet av upprepade torrperioder vilket ledde till en stor emigration. Därför bor de fler kapverdier utomlands än här på öarna. Vi åt Kap Verdes nationalrätt till lunch. Rätten heter Cachupa och är en gryta bestående av lite av varje. Som vår pyttipanna fast mer flytande. Tillsammans med den lokala ölen, Strela, smakade det utmärkt så vi blev väldigt mätta.  Efter lunchen gick vi tillbaka till polistationen och blev ordentligt registrerade även här. Sedan letade vi rätt på Patricia som vi hade hört sålde simkort i sin butik. Vi har en wifirouter ombord och matar man den med ett simkort så får man internetuppkoppling vilket är trevligt. Till slut gick vi även till en bankomat och tog ut pengar. Vi kom så småningom tillbaka till jollen och killarna hade vaktat den bra för den låg fint på sin plats. De ville ha en femma (euro) för besväret.

Väl tillbaka i båten igen fanns det en del att städa upp efter överseglingen. Linor som skulle kvajlas och lite övrig fix så att båten skulle komma iordning igen. Det var då det hände. Riktigt hur det gick till vet vi inte men i en dyning så fick vår tunga bom plötsligt för sig att byta sida. Troligen så var det så att när vi städade bland linorna så fick storskotet spelrum att glida för avlastaren var inte låst. Cecilia stod just då på fel ställe och fick storskotet på sig vilket gjorde att hon ramlade mot ratten och föll ihop där. Jag hörde ett skrik hittade henne inklämd mellan ratten och skottet till akterhytten. Hon sa att hon tuppat av i någon sekund och hade först inte känsel i ben eller armar. Känseln i benen kom tillbaka ganska omgående men armarna var avdomnade och de började sedan att göra riktigt ont. Troligtvis hade hon slagit huvudet i ratten och knäckt till nacken på något sätt. Efter ett tag så var hon ganska ok men hade smärta och domningar i armarna. Vi frågade en kille var det fanns ett sjukhus och fick veta att i Santa Maria fanns det bästa stället. Dit var det endast 10 distans så vi satte kurs dit. Samtidigt kontaktade vi försäkringsbolaget och fick okey av dem att söka vård där. När vi ankrat skjutsade jag in Cecilia och hon gick till kliniken. Samtidigt någonstans i England började försäkringsbolagets tjänstemän att titta på fallet och meddelade att de inte tyckte att Kap Verde är en plats där man kan få en bra vård. De ville flyga henne till Teneriffa. Så efter en natt på en brits i ett omklädningsrum blev hon hämtad av tre killar i en ambulans och körd till flygplatsen.

I ett eget ambulansplan med två sjukvårdare flögs hon sedan till Teneriffa där en ny ambulans väntade på flygplatsen. Denna körde sedan med blåljus och sirener till Las Americas där sjukhuset ligger. Där blev hon inlagd på intensivvårdsavdelningen. Efter vanlig röntgen, datortomografi och MR så är det konstaterat att inget är brutet eller sprucket. Däremot finns det en svullnad i nacken som trycker på några nerver vilket gör att vänster hand domnar.  Jag är inte läkare så ni får ursäkta om terminologin inte är korrekt. Förhoppningsvis kommer denna svullnad att gå ner av sig själv men risken finns annars att det måste opereras. Det som händer nu är att Cecilia kommer att flygas hem till Stockholm för att vara nära till vård om det behövs och sedan få ett besök hos en läkare om två veckor för att se att allt har blivit bra.img_3949

Jag är kvar här bland Kap Verdes öar och förhoppningsvis kan Cecilia flyga ner och segla med mig över Atlanten om ett par veckor. Som sagt, allt blir inte som man har tänkt sig, men det viktigaste är att Cecilia blir bra och inte får några bestående men.

Till sist vill jag säga att en reseförsäkring är bra att ha. I vårt fall har vi Topsail och de kan vi verkligen rekommendera. De har så här långt varit fantastiskt professionella.

26 reaktioner till “Det blir inte alltid som man har tänkt sig

 1. Ett sånt elände, tur i oturen att det inte blev värre, det är ju en redig bom på er båt så det blir ju en rejäl smocka att figtas med den.
  Hadetbra o tillfriskna nu
  Häls Lasse

  Gillad av 1 person

  1. Ja, den väger nog några hundra kilo. Tack för hälsningen

   Gilla

 2. Lennart Granlöf 21 november, 2018 — 18:31

  Men usch och fy – men något skall det ju hända på en sådan här resa. Jag är säker på att de blir första och enda gången och att resten av resan blir kanon.

  Lycka till när Cecilia är nere igen
  Lennart

  Gillad av 1 person

  1. Tack Lennart, det ska nog bli bra.

   Gilla

 3. Oj vilken dramatik! Jag hoppas att hon snart är bra igen, så att ni kan fortsätta er resa tillsammans!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Det hoppas o tror jag också. 😃

   Gilla

 4. UllaBella af Klercker 21 november, 2018 — 19:22

  Men Cillur vilken otäck händelse! Du ser ju glad ut på bilderna iallafall. Kom hem så ska jag mata dig med saffransbullar och pepparkakor så blir du snart frisk igen. Pussåkram!

  Gillad av 1 person

  1. Jamen tack, det låter ju strålande! Vi hörs! 😘

   Gilla

 5. Shit pomfritt 😢 Jag håller tummarna för Cecilia och hoppas på att ni kan segla vidare snart

  Gillad av 1 person

 6. Men oj!!! Cecil, en försiktig men väldigt varm kram till dig (även till dig, Jocke:)). Åååh! Krya på dig 💓!!!

  Gilla

  1. Tack Hellen! Kram tillbaka! 😘

   Gilla

 7. Aj, aj, aj. Hoppas verkligen att det snabbt blir bra igen! Lycka till med er fortsatta segling utan några fler missöden.

  Gilla

 8. Vilken otur!
  Hoppas på snabb bättring Cecilia!
  🌸🌸🌸🌸

  Gilla

 9. Som alltid härliga bilder och storys, men hur kan segeldetaljerna bli slitet, ni går ju för motor ”jämt” 🙂 införskaffande av ny säkerhetsdetalj ombord vore nog hjälm. Krya på sig Cillan och grattis på namnsdagen, och Jocke du har ju nu bara att plocka fram frysrätterna ur frysen och smaska upp. Kram från Väddöborna

  Gilla

  1. Nej nej det blev en hel del segling från Kanarieöarna och saltvattnet sliter bra på allt som det kommer åt. Tack för hälsning! Men Jocke får INTE äta upp den frysta maten, den ska vi ju äta tillsammans på Atlanten när jag är tillbaka! 😃

   Gilla

 10. Ajaj kapten! Det var riktigt oturligt! Hoppas att det går över snart tack vare snabb hjälp. Håller tummarna för det. Det verkar inget fel på humöret i vart fall! Kramar från Mia o Peter

  Gilla

  1. Tack och kram till er båda! 😃

   Gilla

 11. Så skönt att höra att seglingen gått fortsatt bra men tragiskt med olyckan. Skickar en massa krya på dig kramar och hoppas du snart är tillbaka på båten och till Jocke igen för vidare seglats.

  Gilla

  1. Tack det hoppas jag med! 😃

   Gilla

 12. Usch , den bomen är inte å leka med!! Krya på dig Cecilia , å hoppas att du snart är åter hos Jocke , å va inte orolig för frys maten , för på Kap Verde finns de gott om fisk å skaldjur å den stackarn ’ kan ju alltid peta i sig lite Grogue 🤪 i väntan på att du kommer å styr upp ,
  Hälsningar Nenne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close