Martinique och Dominica

”Vi tänkte laga en beuf, kom över om ni är sugna” stod det i meddelandet som vi fick när vi var på väg mot Le Marin på Martinique. Meddelandet kom från Johan och Maria på Samantha (de som gjorde världens godaste köttbullar när vi var i Mindelo). Naturligtvis tackade vi ja för vi förstod att det skulle bli ännu en härlig kväll på Samantha. Dagen började annars med att vi gick iväg från Rodney Bay på St Lucia ganska tidigt. En stund efter att vi hade passerat Pigeon Island med det gamla fortet på toppen så kom det en våg mycket större än alla andra. Den slog in i vårt förskepp och dränkte hela båten ända bak till jollen. På vägen slog den in i sprayhooden och slet upp blixtlåset till rutan. Cecilia som satt nere på läsidan fick en rejäl kalldusch. Den fortsatta seglingen till Martinique var jättefin med en härlig vind snett framifrån och vi gjorde bra fart med fulla segel. När vi närmade oss Martinique såg vi att båten framför oss var Unicorn. De har seglat i Karibien i många år och åren innan vi själva seglade iväg brukade vi läsa deras blogg. De har verkligen inspirerat oss att segla iväg så vi ropade upp på vhf:en för att tacka men tyvärr hade de nog inte vhf:en på.img_4884 I Le Marin fick vi en bra plats och när vi höll på att förtöja var det en rastakille som hjälpte oss. Han kom ifrån Union Island och hade jobbat tillsammans med Lördag på Tobago Cays. Det visade sig att han nu jobbar som tekniker med hyrbåtarna som finns här. Vi behövde hjälp med att fixa en av våra AC:s och han kände en bra kille för detta. Tio minuter senare var kyltekniker Max i båten och han hittade felet ganska omgående. Det var en kondensator som gått sönder och han skulle komma tillbaka dagen efter med en ny. Vi tog jollen över till brygga sex där Samantha låg. Där blev vi välkomnade med romdrinkar innan vi högg in på den underbara beufen. Sedan fortsatte kvällen med snack och mer rom fram till klockan halv tre på natten då vi tog jollen tillbaka till Bliss.

Förutom Riri så kom båtarna Glittra och Think Twice också hit och en kväll blev det gemensam middag på restaurang. Besättningen på de fem båtarna hade en mycket trevlig kväll ihop men ingen av oss vågade sig upp för att prova sångkunskaperna på karaoken. Efter ett par dagar i Le Marin var vi klara med bunkring och båttvätt mm och ville ut till ankring igen. Något som vi inte handlade var grissvansar som är populärt här i Karibien. Vi har sett dem i alla butiker som vi har varit i.

Vi lämnade våra trogna följeslagare RiRi för de skulle segla upp till Guadeloupe lite snabbare än vi för att träffa Tobbes döttrar. Efter att ha tankat fullt med både vatten och diesel seglade vi de 15 distanserna till Anse d’Arlet. Här ankrade vi bredvid Peter som vi också lärde känna på Kap Verde. Peter seglar sin Finngulf 44 ”Breathless Voyage” ensam och det var kul att träffas igen och få höra om hans soloprestation över Atlanten. Anse d’Arlet är en liten trevlig by. Det finns fin snorkling och det kryllar av sköldpaddor. Första dagen ägnade vi dock åt att byta ut toaslangen till den främre toan. Ett jättetrevligt jobb i värmen.

Vi låg här i tre dagar innan vi fortsatte till huvudstaden Fort de France. Vi ankrade vid det gamla fortet. Dit kom även Samantha och det blev en brittisk aftersail med gin & tonic ombord på Breathless Voyage. Senare kom den norska båten Alizé med Jim, Lena och 4-åriga Mina ombord så det blev fullt i Peters sittbrunn. I FdF finns en av Karibiens få ställen för att byta ut kolsyrepatronen till vår Sodastream. Det blev en promenad på 11 km fram och tillbaka till den lilla butiken som naturligtvis låg på andra sidan stan.

Saint Pierre blev vår nästa destination. Staden var Martiniques huvudstad fram till 1902 då vulkanen Pelée fick ett utbrott och en tusengradig gas strömmade ner över staden. Vid den tiden bodde cirka 30 000 personer i staden och alla utom två personer dog omedelbart. Den som fått mest uppmärksamhet för detta var Louis Cyparis som innan vulkanutbrottet blivit arresterad och satt i fängelse. Cellen låg längst ner i källaren och hade sin dörr vänd bort ifrån vulkanen. När han hittades några dagar senare var han svårt bränd men vid liv. På bilderna ser ni när vi besöker cellen och tar oss en titt på teatern som låg bredvid fängelset. När man går omkring i staden så ser man överallt rester av gamla hus och ibland har man använt dessa för att bygga nya hus på.

Dagen efter kom även Samantha, Breathless och Alizé till Saint Pierre och det blev aftersail ombord på Bliss. Killarna bestämde sig för att det var dags att dyka så de följande dagarna gjorde de några dyk i viken. Bland annat dök de på några av de båtar som ligger kvar på botten sedan vulkanutbrottet.

Efter after dive och luftpåfyllning på Bliss blev det en av kvällarna gemensam middag ombord hos Peter. Kvällen avslutades med att vi alla fick stryk av fyraåriga Mina i ”Finns i sjön” eller ”Hopp i havet” som det heter på norska.

På söndagskvällen var det en liten karneval i stan och vi var såklart där och tittade. Den stora karnevalen är i början på mars men det var folkfest och mycket folk på gatorna.

Sista kvällen innan Johan, Maria och Peter skulle segla vidare så hade vi en ”På återseendemiddag” hos oss. Det blev grillspett av vår Blue Marlin som vi fick på Atlanten.

Våra kompisar seglade vidare norrut men vi låg kvar en dag till för vi tänkte ta en buss till en by i närheten och gå en vandring i bergen. Hur vi än försökte kunde vi inte hitta en buss som gick dit vi ville. Vi kunde inte ens hitta en taxi. En orsak var nog att vi inte är så bra på franska och varken förstod eller blev förstådda när vi försökte fråga oss fram. Vi köpte varsin glass och satte oss i skuggan och njöt av livet istället. Vi slapp i alla fall träningsvärk.

Träningsvärk fick vi däremot gott om några dagar senare när vi gick till den kokande sjön, Boiling lake, på Dominica. Det var en fin halvvindssegling till Dominica och vi släppte ut fiskelinan i hopp om att få en mahi-mahi till middag.

img_3517
Barracuda

 

Efter ett tag började rullen att surra, vi hade fått napp. När vi vevade in såg vi att det var en Barracuda en fisk som vi inte vill äta. Barracuda är gott men i dessa trakter kan de innehålla giftet Ciguatera som man kan bli sjuk av. Vi hade ingen lust att chansa så därför fick den gå tillbaka i havet. Det är inte helt lätt att få ur kroken ur ett barracudagap. Den har många vassa tänder. Framme i Roseau la vi oss på en boj hos Seacat och fick skjuts till tullen för inklarering. Om man ska stanna i max 14 dagar så kan man klarera in och ut samtidigt vilket är väldigt smidigt. Dominica är en ö med sju höga vulkaner som gör att molnen stannar upp och gör att det regnar lite grann nästan varje dag. Landskapet är därför mycket grönt med djungel som täcker det mesta av ön. Här och där slingrar sig floder fram och vattenfall dånar nerför bergen till pooler där man kan bada i det svala vattnet. Tyvärr drabbades ön under hösten 2017 av orkanen ”Maria” som förstörde otroligt mycket av hus, vägar och infrastuktur på den redan fattiga ön. Nu 1,5 år senare ser man fortfarande tydliga spår efter orkanen. Det var inte så många som dog men de man pratar med kommer ihåg timmarna som orkanen härjade som de värsta de varit med om. Långseglaren Thomas Veber tog direkt efter orkanen initiativet till boken ”Mot en ny horisont” som vi på Reomti Bygg sponsrade trycket av. Allt överskott gick till Röda korset på Dominica. I boken har kända svenska långseglare skrivit varsitt kapitel om olika händelser de varit med om. Boken finns nog fortfarande att köpa på denna länk. Oceandream

En dag gjorde vi tillsammans med ett holländskt par en tur till ”The Boiling Lake”. Vandringen räknas som den vackraste men också en av de mest krävande på Dominica. Vi gick uppför och uppför och kom så småningom fram till ”Valley of Desolation”. Här växer det inte så mycket på grund av att gaserna och värmen från vulkanen kommer upp till ytan här. Det puttrar och ryker svavelluktande ånga lite överallt. Vår guide Brian hade med sig varsitt ägg som han la i ett puttrande hål. Efter några minuter kunde vi skala och äta vulkankokta ägg. Vandringen fortsatte och plötsligt ropar Cecilia till. Det låg en boaorm mitt på stigen. Efter ytterligare någon timme och många höjdmeter var vi framme vid den kokande sjön. Sjön är en krater som fylls på med vatten ifrån de kringliggande bergen. I botten finns ett hål ner till vulkanens lava. Värmen av lavan gör så att sjön kokar. På vägen tillbaka stannade vi och badade i en bäck med 40-gradigt vatten. Det var så skönt att ligga i denna naturens egna jacuzzi och slappa. Vandringen avslutades med svalt bad i Ti Tou Gorge. Det är en bäck som rinner ut ur en grotta. När man simmar in i grottan kommer man till ett vattenfall. Här spelades delar av filmen Pirates of the Caribbean in.

Vi lämnade huvudstaden Roseau och seglade till Portsmouth på norra änden av ön. Här låg sedan tidigare våra norska kompisar med Alizé. Vi strosade omkring i den lilla staden och åt lunch på stranden.

Dagen efter åkte vi tillsammans med två amerikaner en tur på Indian River. Här spelades det också in scener till filmen Pirates of the Caribbean. Bland annat när de går i en flod för att komma till häxan Tia Dalmas ställe. Tyvärr drabbades även hennes ställe av orkanen så mot naturen hjälper det inte att ha häxkrafter.

På vägen tillbaka mötte vi premiärministern som besökte floden tillsammans med delar av sin regering.

Även här på Dominica har de sina karnevaler. På söndagkvällen var det liv och rörelse i den lila stan. Alla var ute till sen kväll. Då blir man trött dagen efter.

Det var dags att lämna Dominica och segla vidare. Vi hoppas att de får slippa orkaner i många år framåt så att de hinner bygga upp landet igen.

6 reaktioner till “Martinique och Dominica

 1. Hej på er.vi träffades på Teneriffa , jag var nere och tränade där. Vi hade hus på Dominica i 26 år , så man känner igen alla platser som ni har besökt. Ted Ekenberg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Ted! Vad härligt att ha hus där. Vi gillade verkligen Dominica.

   Gilla

  2. Hej Jocke! Brukar läsa om era äventyr. Denna gång var det extra kul eftersom jag nyss själv var och seglade i vattnen kring Martinique och franska Västindien. Kände igen mycket av det du skriver om, inklusive äta mahi mahi :). Ha det så bra!

   Gillad av 1 person

 2. Tack för den här lilla trippen. Så många underbara ställen ni besöker. Ser fram emot nästa inlägg. Sköt om er. Hälsningar från våren i södra Sverige som så sakteliga gör sitt intåg. Kram Lena

  Gillad av 1 person

 3. Bliss det går inte att sända Arne G

  Gilla

 4. Härliga bilder som alltid,sportlovet precis över med en dag i Kungsberget och sen kom det lite mer snö.Hoppas ni skrivit ner bra recept på schyssta romdrinkar nu, börjar bli en del centilitrar sen ni startade 🙂 dags för fruktjuicer i en månad, lite detox. Många snöbollar från oss på Väddö

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close