Queensland, Australien

Vi stannade ett par dagar i Bundaberg som ligger drygt trettio mil norr om Brisbane på Australiens östkust. Vi promenerade omkring i staden som förr var huvudort för traktens sockerindustri men som numera är mest känd för romdestilleriet och läskproduktion. Det fanns inte speciellt mycket att se men det var skönt att bara ta det lugnt, titta lite i affärer och självklart ta en fika då och då. Något som inte finns i Sverige är systembolag med drive thru men det är ganska vanligt här i Australien. Det känns lite annorlunda men det är ju bra att slippa bära tunga kassar. En eftermiddag åt vi på ett lokalt bryggeri och provade några olika ölsorter vilket var gott.

När vi hämtade ut vår hyrbil körde vi ut mot kusten till Hervey Bay där vi tog in på ett motell. I utkanten av staden såg vi plötsligt stora flygande hundar i träden så vi stannade till på en parkeringsplats och gick för att titta. De flygande hundarna hade tagit över hela skogsdungen och lekplatsen som låg där var stängd. I Fiji och Vanuatu äter lokalbefolkningen dem ibland men här i Australien är de flygande hundarna fridlysta. Det fanns säkert ett hundratal av dem och de förde ett riktig oväsen men det var kul att stå och titta på dem. En del var upp emot en meter mellan vingspetsarna så de är rätt stora. När vi tröttnat på oväsendet åkte vi för att promenera ut på den långa piren. Piren, som ursprungligen var över en kilometer lång, byggdes i början av 1900-talet för att transportera ut sockerrör, kol och timmer till lastfartygen över det grunda vattnet. Nu används den bara för promenader och en hel del stod längst ut och fiskade makrill. På andra sidan vattnet kunde vi ana Frazer Island och Loupan och Sprays segel för de var på väg dit. Frazer Island är världens största sandö och en stor turistattraktion. Vi nöjde oss med att se den på håll denna gång. När vi kommer tillbaka i april kommer vi också att segla dit.

Dagen efter fortsatte vi söderut och stannade i Maryborough för att äta frukost. Vi hade hört att det varje torsdag var marknad på förmiddagarna och eftersom vi ändå var i närheten stannade vi till en stund. I Maryborough föddes P.L. Travers som skrev böckerna om barnflickan Mary Poppins, något som verkligen syns när man går omkring i staden. Vid alla övergångsställen har signalerna Mary Poppins siluett på de gröna och röda ljusen. Mary står även staty utanför huset där Travers föddes.

Vi fortsatte mot Noosa Heads där vi hade tänkt att stanna över natten. Vägarna kantas av varningsskyltar för koalor och kängurur och här där ligger överkörda kängurur i diket. Ibland såg vi en flock på någon åker men lyckligtvis ingen som hoppade ut framför bilen. Koalorna är svårare att se. Jocke var i princip 100 procent säker på att han såg en koala uppe i ett träd men Cecilia är skeptisk till att det stämmer. Om det var så kommer vi aldrig att få reda på. Vad vi däremot vet var att i princip alla hotellrum i Noosa var bokade. Några enstaka rum för 15 000 kronor per natt fanns kvar vilket inte var ett rimligt alternativ. Vi parkerade och promenerade runt. Först längs strandpromenaden och senare längs butiksgatan. Att Noosa är så populärt har vi svårt att förstå. Stranden var full med folk och själva staden inte särskilt speciell så efter att vi fått vårt kaffe åkte vi vidare söderut till Mooloolaba. Här fick vi tag på ett jättefint hotellrum eller snarare en lägenhet med kök och två sovrum för ett bra pris. Vi trivdes så bra att vi stannade i två nätter. Mooloolaba ligger i södra änden av Sunshine Coast och har en lång fin strand och mängder med trevliga restauranger och butiker.

Från Mooloolaba åkte vi en dagsutflykt till Australia Zoo. Vi är vanligtvis inte jätteintresserade av att gå på djurparksbesök men eftersom Australien har annorlunda djur tänkte vi att det skulle vara kul att se dem. Den kände numera tyvärr avlidna Steve Irwins föräldrar flyttade till området och öppnade Australia Zoo 1970. Steve växte upp på djurparken och lärde sig redan som nioåring att fånga krokodiler. Senare tog han över djurparken och skötte den samtidigt som han spelade in de populära tv-programmen som gjorde honom världsberömd. Tyvärr blev han spetsad av en stingrocka och gick bort 2006 bara 44 år gammal. Nu drivs djurparken av hans fru och två barn. Vi blev helt begeistrade för att allt var så fint uppbyggd och man kom djuren så nära på ett bra sätt. Det var nästan så att vi blev instängda över natten för vi gick helt fascinerade omkring och tittade på alla djuren som om vi var barn igen. I parken har man byggt en stor arena där det hölls en show mitt på dagen. Det började med fåglar och avslutades med att en kille gick ner i vattnet för att mata en krokodil.  Vi kunde komma nära och klappa både kängurur och koalor. Trötta men väldigt nöjda över dagen åkte vi tillbaka till Mooloolaba för middag. 

Efter en morgonpromenad åkte vi vidare mot Brisbane och valde då en omväg för att se Glass House Mountains som ligger en bit norr om staden. Det är ett naturskönt område med toppiga berg. Vi fikade på ett café vid en utsiktsplats och fick besök vid bordet av en hungrig kookaburrafågel. Vi fortsatte till Brisbane och tog in på ett hotell mitt i city och gav oss ut för att se oss omkring. Vi promenerade norrut på shoppinggatorna och hade siktet inställt på restaurangområdet under Story Bridge. Eftersom det var lördag var det fullt ös på de många uteserveringarna. Vi hittade ett lagom lugnt bord med utsikt mot höghusen i city och beställde var sin gin & tonic. Här satt vi och njöt av eftermiddagssolen och tittade på folklivet. Det hundra år gamla skeppsvarvet är ombyggt till ett pulserande restaurangområde med tusentals besökare varje dag. Någon liknande plats i Sverige kan vi inte påminna oss.  

Vi gillade verkligen Brisbane och promenerade runt i de flesta stadsdelarna. Den centrala stadsdelen med affärsgator och gallerier har en härlig puls och vill man koppla av går man över floden på någon av de många broarna. Här fanns tidigare ett eftersatt och risigt område som från 1990-talet har byggts om och är nu ett av Brisbanes mest omtyckta område. Förutom konstmuseer, caféer och mängder med restauranger finns även parker med stora pooler och till och med en sandstrand.

Efter fem dagar i Brisbane körde vi vidare söderut för att tillbringa några dagar i området som kallas Scenic Rim. Området har av Lonely Planet rankats bland de tio bästa att besöka så det var vi såklart nyfikna på att göra. Här, en dryg timmes bilfärd från Brisbane, finns nationalparker med vandringsleder, vingårdar, konstgallerier och cafeér. Vi körde runt och stannade till här och där för att göra kortare vandringar eller för att besöka olika platser som till exempel ett litet bryggeri. Jakarandaträden stod i full blom och var verkligen fina. En natt bodde vi i en liten kyrka som byggts om till hotell. Uppifrån Tamborine Mountains hade vi en fin utsikt över dalen och visst finns det vackra platser att besöka men att det ska vara bland topp 10 i världen håller vi nog inte riktigt med om.

Vi åkte ut till kusten igen och stannade vid Surfers Paradise i Gold Coast där vi till slut hade lyckats boka ett hotellrum. I princip var alla hotell fullbokade dels på grund av att det var helg och för att det var en festival för skolungdomar. Ett hotellrum under 3 000 kronor natten var svårt att hitta om man ville bo centralt. Vi hörde att bostadspriserna i Gold Coast nu passerat Sydneys och är de högsta i Australien. Här kantas den milslånga sandstranden av skyskrapor och shoppingcentrum så det är inte svårt att förstå att området är populärt. Efter ett par dagar var vi nöjda och fortsatte vår resa söderut till nästa region, New South Wales.

En reaktion till “Queensland, Australien

  1. Hej!
    Vilka fantastiska upplevelser vi får ta del av, intressant. Här i Dalarna har skidsäsongen kommit igång, smygöppning helgen som var, dimma och regn, men man är iaf igång. P å torsdag öppnas det på riktigt, de har haft tur igen och har kunnat spruta hela anläggningen med 120 cm snö. Ni får väl ta en tur till Romme ifall det inte blir ngn fjälltur.
    God jul och gott nytt år!!
    Hälsningar från Eric i Borlänge

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close