New South Wales, Australien

Efter en tid bland skyskrapor och överfulla stränder i Gold Coast följde vi vägen Pacific Coast Drive söderut till Byron Bay. Även här var de flesta hotell fullbokade men vi hade tur och fick tag i ett rum mitt i staden. Byron Bay är känt för att vara hippiekulturens huvudstad i Australien och även om det har förändrats en del sedan höjdpunkten på 70-talet så är tempot lägre och mer avslappnat här än i Gold Coast. Vi promenerade ut till fyren som står på Australiens östligaste udde. Nedanför klippan var vattnet klart och ett par delfiner simmade sakta längs klipporna. Promenadstigen gick sedan förbi Tallow Beach där surfarna låg och guppade i väntan på den perfekta vågen. Till middag åt vi både bay bugs och kängurufilé något som vi ville prova på och båda rätterna var verkligen goda. 

Efter några dagar körde vi vidare längs kusten och gjorde ett stopp för en natt i Coffs Harbour.  Dagen efter svängde inåt landet till vindistriktet Hunter Valley. Vi stannade i några nätter, besökte ett par vingårdar och provade på några av de viner som produceras i området. Generellt är vinerna här liksom i Nya Zeeland lite för söta för vår smak men det var kul att höra historien om hur vinproduktionen i Australien tog fart här i dalen för två hundra år sedan. Under vår rundresa i dalen stannade för att fika i byn Wollombi. Husen i byn är i australiska mått gamla vilket ger en trivsam atmosfär. Här hittade vi butiken the Forge som verkligen hade allt man kan tänka sig behöva. En ”bärbar” HP-dator från 1984, en ABBA-skiva eller varför inte ett guldfärgat skelett.

Vi stannade sedan ett par dagar i Australiens näst äldsta stad, Newcastle. Staden byggdes när Australien fortfarande var en koloni dit fångar från England deporterades. Den lite slitna staden har börjat att renoveras och moderniseras och även om en hel del finns kvar att göra trivdes vi bra. Vi promenerade ut på den långa piren som byggdes av straffångar och tittade på surfarna. Sedan följde vi strandlinjen söderut till the Bogey Hole som är en saltvattenpool som fångarna fick hugga ut ur klippan så att fängelsekommendanten skulle kunna bada. En liten bit därifrån har man ganska nyligen byggt en 450 meter lång promenadväg över klipporna till minne av de australier som stred i världskrigen.

Manly Beach blev vårt nästa stopp. Eftersom det var helg och jättefint väder var den långa stranden full med människor och i vattnet guppade mängder med surfare i de höga vågorna. På stadens huvudgata var det ett myllrande folkliv men avslappnat och trevligt. Vi promenerade över till den västra sidan där båtarna från Sydney lägger till. Båt efter båt släppte av helgfirande sydneybor som raskt begav sig till stränderna för att sola och bada. Även på den här sidan av Manly finns ett par badstränder och många restauranger så det är verkligen en jättetrevlig badort. Till kvällen hittade vi en bra restaurang och njöt av tillvaron. Tyvärr visade det sig att vårt jättefina hotellrum låg vägg i vägg med en nattklubb och ljudisoleringen var obefintlig. De slutade spela hög musik vid tretiden på morgonen och först då kunde vi somna. Klockan 06 började de visa Australiens VM match mot Argentina på en stor skärm. Australierna försökte högljutt att heja fram sitt lag till vinst och då var det lika bra att gå och äta frukost.

Vi körde över Sydney Harbour bridge, igenom Sydney och tog motorvägen till området Blue Mountains som ligger ett par timmars bilresa in i landet. Här finns ett bergsområde med hundratals vandringsleder förbi vattenfall och utsiktsplatser med fantastiska vyer. Vi tog in på ett motell i Katoomba som visade sig vara en trevlig liten stad. Vi besökte Echo Point och tittade på klippformationen som kallas Tre Systrar. En dag gjorde vi en utflykt till Blackheath och vandrade leden ner i det som kallas Grand Canyon. Den bästa vandringen vi gjorde var ner till Wentworth falls. Här slingrar sig stigen längs det branta berget och ibland har man byggt branta trappor nerför stupen. Flockar med kakaduor sitter och tjattrar i träden och utsikten är väldigt vacker. Stigarna började byggas för drygt hundra år sedan och för att locka turister tävlade de olika byarna med varandra om att bygga de mest spektakulära lederna längs stupen och vattenfallen. Hela området är fantastiskt och väl värt ett besök.

Våra benmuskler, som inte får så mycket träning när vi seglar, fick jobba hårt så efter några dagar var vi nöjda och körde ut till kusten igen. Denna gång valde vi att bo i legendariska Bondi Beach som har en av Australiens mest kända stränder. Ända sedan slutet av 1800-talet har Bondi Beach lockat till sig badsugna detta trots att det då ansågs olämpligt att bada i havet på dagtid om man inte var straffånge eller annan lågt stående person. Förutom surfare lockar Bondi numera till sig sydneybor som hänger på de många caféerna längs den långa strandpromenaden samt mängder med backpackers. Bondi tävlar med Manly Beach om att vara den populäraste badorten omkring Sydney. Bondi börjar bli lite slitet och ska man bara besöka en av de två badorterna tycker vi att Manly vinner tävlingen.

Vår månadslånga bilsemester började att gå mot sitt slut och det var dags att åka in till centrala Sydney för att lämna tillbaka hyrbilen. På vägen till bilfirman vid Circular Quay stannade vi till vid vårt hotell och lämnade av väskorna. Fria från bil och väskor promenerade vi ner till Operahuset vilket såklart stod högt på listan över de platser vi ville besöka. De kommande dagarna promenerade vi runt i Sydney och såg oss omkring i affärsgatornas många affärer och gallerior. En dag gick vi över Sydney Harbour Bridge till Kirribilli på den norra sidan av bron. Härifrån har man en fin utsikt över operahuset, bron och de höga husen i city. Några kvällar promenerade vi ner till det relativt nya området Darling Harbour där turister och sydneybor trängs på kajen som sträcker sig längs hela området. Andra kvällar gick vi till området The Rocks där den gamla låga bebyggelsen håller på att trängas undan av höga skyskrapor. Vi gick även en promenad tillsammans med Amanda, Nathan och Neo i botaniska trädgården.

Sydney levde verkligen upp till våra förväntningar som en kul stad att turista i men allt har ett slut. Efter 5 dagar i Sydney var det dags att byta ut det varma klimatet Australien mot ett betydligt kallare i Sverige. Efter en 30 timmars resa landade vi i Stockholm och klev ut i snö och tio minusgrader, en temperaturskillnad på 40 grader. Vi insjuknade i covid efter ett par dagar. Lyckligtvis av en mild sort så vi frisknade till ganska snabbt. Nu har vi firat jul och fått träffa barn och barnbarn samt övrig släkt och idag ska vi vaka in ett nytt år. Nu tar vi några månaders semester från resandet för att vara tillsammans med släkt och vänner ett tag. I slutet av mars reser vi tillbaka till Australien igen för att först åka runt och se oss om lite till i detta stora land. I mitten på april sjösätter vi båten igen och börjar segla norrut längs Stora barriärrevet.

Vi önskar alla ett Gott Nytt År.

Hemma i kalla Sverige

3 reaktioner till “New South Wales, Australien

 1. Great cruising plans being realised to the full, Jocke!
  Sue and I wish you, Cecilia and “Bliss” a very Happy New Year and good sailing in 2023 .
  Yours aye,
  Alan

  Gillad av 1 person

  1. Thank you Alan. You and Sue have really built the best boat there is. That is one of the main reason that we are enjoying our cruising life so much. We will be back on Bliss in March to continue sailing. First some months along the Great Barrier reef and then some months in Indonesia before we cross the Indian Ocean.

   Gilla

 2. Nu har jag äntligen tittat igenom datorn med alla mail, och läst ikapp era äventyr. God fortsättning på er och stora 2023 kramar , Härliga miljöer ni får uppleva, har ni vägarna förbi norröver är det bara att svänga förbi, Väddökanal håller 0 gradigt vatten och lite skinn på ytan, ta med cyklop, spiggen går till !!! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close